O afectiune frecvent intalnita este icterul la bebelusi. Il recunosti dupa ingalbenirea pielii si a albului globului ocular, culoarea aceasta galbena fiind cauzata de excesul de bilirubina din sange. Icterul se manifesta la aproximativ 60% dintre copiii nascuti la termen si la 80% dintre cei nascuti prematur.
Nou-nascutii secreta mai multa bilirubina decat adultii, intrucat au mai multe celule rosii. Ficatul lor inca insuficient dezvoltat poate intampina dificultati la eliminarea bilirubinei in exces din organism, dar se poate intampla si ca o cantitate prea mare de bilirubina sa fie reabsorbita prin intestine, inainte sa fie eliminata in scaun. De aici nivelurile crescute din sange.
Stresul nasterii poate face ca nivelul de bilirubina (considerat normal la valorile de 0,3-1,9mg/dL) sa ajunga si pana la 5mg/dL, iar atunci se stabileste ca bebelusul sufera de icter. La un nivel de peste 25mg este o conditie periculoasa, care poate duce la surzenie, forme de paralizie cerebrala sau alte leziuni ale creierului. In cazuri rare, icterul poate indica prezenta unei alte probleme medicale, cum ar fi o afectiune a glandei tiroide.
Tipuri de icter:
– Icterul fiziologic. Este considerat normal, pentru ca este cauzat de imaturitatea ficatului, apare la doua, trei zile de la nastere si dispare in maximum doua saptamani.
– Icterul de prematuritate. Copiii nascuti inainte de termen sunt si mai putin pregatiti din punct de vedere fizic sa elimine bilirubina, astfel ca icterul apare mai frecvent in cazul lor.
– Icterul de alaptare. In acest caz, problema nu este cu laptele in sine, ci cu dificultatea de a alapta: mamei nu i s-a declansat inca lactatia sau bebelusul inca nu suge suficient.
– Icterul laptelui matern. La 1-2% dintre bebelusi, compusi din laptele matern impiedica eliminarea bilirubinei din corp. Se amelioreaza in circa 12 saptamani de la nastere.
– Icter dat de incompatibilitatea de grupa sangvina sau Rh. Daca mama si bebelusul au grupe sangvine diferite, mama produce anticorpi care pun in pericol sanatatea micutului. Incompatibilitatea de Rh cauza in trecut cea mai grava forma de icter, insa acum, printr-o injectie cu globulina imuna la Rh efectuata mamei in primele 72 ore de la nastere, bebelusul se poate dezvolta normal.
In general, icterul apare la doua, trei zile de la nastere. Dat fiind ca majoritatea bebelusilor sunt externati din maternitate inainte sa se intample acest lucru, este bine sa fie vazuti de un medic si sa li se ia o mica mostra de sange pentru a li se masura nivelul bilirubinei din organism.
Daca icterul apare in primele 24 de ore de la nastere, este foarte probabil ca el sa se prelungeasca dupa cele doua saptamani considerate normale. Uneori este nevoie de interventie medicala pentru ca nou-nascutul sa depaseasca mai usor aceasta etapa. Fototerapia cu lumina alba sau albastra care favorizeaza excretia ei si o cantitate mai mare de fluide rezolva problema la majoritatea copiilor. Doar cazurile severe vor necesita transfuzii de sange.
Alaptarea inca din primele ore dupa nastere ajuta la eliminarea biluribinei in exces. Colostrul functioneaza ca un laxativ natural care grabeste eliminarea bilirubinei prin scaun. In cazurile rare cand icterul este cauzat de laptele matern, medicul poate recomanda intreruperea temporara a alaptarii.
In cazul icterului prelungit, trebuie sa fii atenta:
– Daca icterul se extinde si devine mai accentuat;
– Daca bebelusul face febra: are temperatura rectala mai mare de 37,8 grade Celsius;
– Daca micutul nu se hidrateaza suficient;
– Daca bebelusul este mereu somnoros, apatic, obosit, se trezeste cu dificultate, are reflexele diminuate;
– Daca nou-nascutul are convulsii ori spasme;
– Daca bebelusul da semne de suferinta.
Alegerea inteleapta este sa apelezi la medic oricand simti ca ceva este in neregula cu bebelusul tau si sa nu-ti fie teama sa il duci la analize, chiar daca este atat de mic.
Categorie: Bebelus | Data publicarii: 2017-12-10 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu